Öppna bilfirma – Allt du behöver veta

För att som företag sälja bilar till privatpersoner krävs det att du följer konsumentköplagen. Se därför till att vara ordentligt påläst om vad den innebär. Ett tips från oss på Handlarfinans är att alltid teckna 2 års garanti vid försäljning för att minska risken för oförutsedda kostnader och minimera eventuell hantering av klagomål.

Går du i tankarna på att starta egen bilfirma? Grattis! Då har du en spännande resa framför dig. Det kan vara en lönsam affärsidé att köpa in och sälja bilar, vilket passar bra för den som är intresserad av branschen.

Innan du kan stå där i bilhallen och ska sälja måste du först slå dig ner och fundera över vilken väg du ska gå. Vilken bolagsform passar bäst när man ska öppna bilfirma? Vilka inköpskanaler ska man fokusera på? Vilka finansieringslösningar finns och vilken passar egentligen bäst?

I denna artikel har vi samlat en hel del tips och råd som vi hoppas kan ge svar på dina funderingar och vara till hjälp när du ska komma igång.

Vilken bolagsform är bäst att välja om man ska öppna bilfirma?

Om du inte har drivit företag tidigare har du kanske inte stenkoll på de olika bolagsformerna som finns.

De allra vanligaste bolagsformerna är aktiebolag och enskild firma. Om du startar aktiebolag är det bolaget som står som ansvarig för bolagets ekonomi och din privatekonomi kan inte påverkas vid eventuella tvister. Om du startar enskild firma är det däremot du som person som är juridiskt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden.

När det gäller bilfirmor, bilverkstäder och bilhandlare brukar experterna rekommendera aktiebolag. Eftersom du dels lär behöva anställa personal omgående, och dels för att det är en hög ekonomisk investering att öppna bilfirma. Det är helt enkelt lättare att skilja på din egen ekonomi och på företagets ekonomi i ett aktiebolag.

Hur mycket kostar det att starta bilfirma?

 

För att starta ett aktiebolag behöver du ett startkapital på minst 25 000 kronor. Du kan läsa mer om hur du går tillväga i själva registreringen hos Skatteverket och Bolagsverket. Förutom dessa 25 000 kronor, som du måste ha för att starta ditt företag, är det alltid skönt att ha extra kapital för oförutsedda utgifter och för att få en skön start med din business.

Du kan också välja att köpa ett redan registrerat aktiebolag som inte har någon verksamhet, men en affärshistorik. Man brukar kalla dessa för lagerbolag. Om du gör detta slipper du processen med att bilda och registrera ditt nya företag. Kom dock ihåg att kolla upp så att företagets räkenskaper är reko.

Är det lagligt att köpa och sälja bilar?

Så länge du har ditt bolag på plats och är företagare är det inga problem att köpa och sälja bilar.

Som privatperson däremot är det viktigt att hålla koll. Säljer man som privatperson för många bilar under ett år, kan det klassas som näringsverksamhet och då hamnar man i ett annat skatteläge.

Låt ett proffs sköta bokföringen

Att sköta bokföring för en bilfirma är både komplicerat och omfattande. Är du inte väldigt intresserad och kunnig inom bokföring, bör du ta hjälp av ett proffs med den delen av ditt företag. Då kan du vara säker på att allt blir rätt och istället lägga ditt fokus på de delarna som du är expert på.

Vad krävs för att sälja bilar?

1. Välj din inriktning

En bilfirma kan ha olika inriktningar. Antingen fokuserar du enbart på att köpa och sälja begagnade bilar, eller så köper och säljer du nya bilar – eller både och.

Men det finns även bilfirmor som erbjuder både verkstads- och rekondtjänster. Är det något för dig? Oavsett om du vill erbjuda verkstads- och/eller rekondtjänster till dina kunder eller inte, kommer du att behöva tillgång till dessa tjänster för egen räkning för att du ska kunna ta hand om de bilar som du köper in.

2. Inventera din kompetens

Antagligen har du ett bra skäl till att starta bilfirma. Kanske är du intresserad av att köpa in bilar, kanske är du en vass säljare eller så har du andra anledningar till att du vill driva just en bilhandel.

Ta en stund att fundera över vad som är din expertis. Både näsa för affärer och ett genuint intresse för bilar är bra komponenter för att starta bilfirma. Du behöver även ha kompetens inom fordonsteknik för att kunna ta rätt beslut när du ska köpa bilar. Om du känner att du själv saknar någon av ovan kompetenser behöver du ge dig ut på jakt efter någon att anställa.

3. Hitta rätt lokal

En bil är stor och tar mycket plats, och flera bilar tar ännu mer plats. Kom ihåg det när du letar efter lokaler för ditt företag.

Hur många bilar vill och behöver du kunna ha i lager samtidigt? Ska du ha en verkstad? Det är också bra tankar att fundera över innan du bestämmer lokal. Det är även viktigt att det finns personalutrymmen och ett eventuellt kontor.

4. Håll koll på kundens rättigheter

För att bli en framgångsrik bilhandlare är det viktigt att alltid sätta kunden i fokus. Nöjda kunder kommer att att komma tillbaka och rekommendera dig vidare, vilket hjälper dig att få ännu fler kunder.

För att som företag sälja bilar till privatpersoner krävs det att du följer konsumentköplagen. Se därför till att vara ordentligt påläst om vad den innebär. Ett tips från oss på Handlarfinans är att alltid teckna 2 års garanti vid försäljning för att minska risken för oförutsedda kostnader och minimera eventuell hantering av klagomål.

5. Fundera på om du ska anställa

Hinner du sköta allting själv? Eller skulle det gynna dig att anställa? Du kan säkert en hel del om bilar, men har du koll på hur man driver ett företag?

Hur kunnig du än är, kan det alltid vara skönt att hitta någon som kan komplettera och avlasta dig. Om du känner att du inte har råd att anställa någon idag, kan det ändå vara värt att tänka på vilka egenskaper du önskar av en framtida anställd. Då går processen snabbare när du väl kommer dit.

Var hittar jag bilar att köpa?

När du driver din egen bilfirma behöver du ha koll på olika inköpskanaler. Det finns flera olika vägar att gå för att hitta begagnade bilar.

Kom alltid ihåg att göra research och kolla upp säljaren innan du köper en bil, till exempel att det faktiskt är säljaren som är rättmätig ägare till bilen. Det är även vid inköp du kommer att ha nytta av fordonstekniska kunskaper, oavsett om du sitter på dem själv eller har någon som hjälper dig. Med rätt kunskaper kan du lättare göra en korrekt bedömning av vilket skick bilen är i.

Bilauktion – ett säkert kort

På en bilauktion är bilarna ofta ordentligt testade innan de läggs ut till försäljning. Auktionsverken brukar göra noggranna genomgångar och skriva ut eventuella brister i annonserna. Det finns flera olika bilauktioner i Sverige.

Handla privat

Att handla av privatpersoner innebär ofta att du får testa och göra genomgång av bilen själv, men det innebär också att det ofta går att göra en bra affär. Facebook Marketplace, Blocket och lokaltidningarnas annonssidor är bra ställen att leta efter bilar på som säljs av privatpersoner.

Handla av bilhandlare

Som nystartad bilhandlare kan det vara smart att hålla koll på andra bilhandlare. Ofta säljer de nämligen vidare bilar som de inte vill ha kvar i lager. Om du har tur säljer de dessutom flera bilar till paketpris.

Fråga runt bland vänner och bekanta

Ibland är det effektivt att gräva där man står. Fråga runt bland vänner och bekanta och hör om någon vill sälja sin bil.

Kom ihåg att det är lika viktigt att ha alla papper i ordning när du handlar av någon du känner, som när du handlar av någon du inte känner.

Hur får jag bilarna sålda?

När du har köpt in dina första bilar och står redo att börja sälja dem, behöver du maxa dina annonser, så att köparna vill komma till just din firma.

Nedan har vi samlat våra bästa tips som gör att du får till så bra annonser som möjligt. Kom ihåg: ju bättre annons, desto mer är kunden villig att betala och desto säkrare är det att du går med vinst.

6 tips för att maxa bilannonsen

  1. Ljug aldrig om bilens skick. Ge kunden rätt förväntningar redan i annonsen. Hellre att någon kommer till dig och blir positivt överraskad, än tvärtom.
  2. Kom ihåg att få med det allra viktigaste. Bilmodell, årsmodell, funktioner och eventuella defekter.
  3. En bild säger mer än tusen ord. Tydliga bilder som visar upp bilen på ett bra sätt är superviktigt. Kom ihåg att ta både utvändiga och invändiga bilder.
  4. Utsidan lockar flest. Lägg de exteriöra bilderna först i annonsen. Kunden tittar först på utsidan för att få en bild av bilens skick. Därefter kan du fylla på med bilder på interiören.
  5. Fota av serviceboken. Har bilen en schysst servicebok med stämplar är det absolut ett plus att ta med detta i annonsen.
  6. Slå på ljudet på telefonen. Missa inga samtal, utan se till att svara snabbt på både mail och telefon.

Annonsera i flera olika kanaler

Som bilhandlare kan du välja flera olika kanaler för att annonsera ut dina bilar. På sociala medier kan du göra gratis inlägg, eller välja att sponsra dem om du vill nå en bredare målgrupp. Du kan även be dina vänner och bekanta att dela dina annonser, så att du får ännu mer spridning.

Många privatpersoner letar bil på Blocket, alltså är det en bra annonskanal även för dig. Samma sak med lokaltidningars köp- och säljsidor.

Hitta rätt finansiering

 

Många bilfirmor har svårt att få vanliga banklån för att köpa in bilar. Det är sällan som traditionella banker ser samma värde i dina bilar som du gör. Men det finns alternativ till bankerna för att du ska kunna finansiera dina bilköp på ett tryggt och säkert sätt.

Lagerfinansiering via Handlarfinans

Vi på Handlarfinans ser värdet i dina fordon och vill inte att du ska behöva avstå lönsamma affärer på grund av likviditetsbrist.

Därför erbjuder vi skräddarsydda tjänster för finansiering som gör att ditt företag kan växa. Vårt lån för bilhandlare, lagerfinansiering som vi också kallar det, gör att du kan köpa in fler bilar och på så vis erbjuda dina kunder ännu mer.

Så fungerar det

Oavsett vilken inköpskanal du väljer att använda, så kan du finansiera dina bilköp genom vår lagerfinansiering.

Du kan få upp till 100 mkr i kreditlimit och finansiering på upp till 90 % av inköpspriset. Tack vare våra tjänster kan du alltså öka din inköpsförmåga, utan att lånemarknaden begränsar dig.

Lagerfinansiering i tre steg

Vi erbjuder en enkel portal där du kan sköta hela köpresan på ett och samma ställe. Så här går det till:

1. Hitta en bil att köpa

När du har hittat ett fordon som du vill köpa, loggar du enkelt in på vår kundportal och anger alla uppgifter om köpet. Så länge allting ser rätt och riktigt ut, kommer vi att godkänna din ansökan inom några minuter.

2. Signera avtalet med BankID

Vi vill att det ska vara en trygg affär för både dig och säljaren och använder mobilt BankID för att signera avtal.

3. Pengar på kontot direkt

När ni båda har signerat avtalet, får säljaren pengarna på kontot inom bara några minuter. Smidigt och enkelt.

Vill du veta mer?

Läs mer om lagerfinansiering och fördelarna med det här.

Du är givetvis också varmt välkommen att ta kontakt med oss för personlig rådgivning när du ska öppna bilfirma.