Bli bilhandlare – Hur gör man?

Drömmer du om att bli bilhandlare? Att handla med begagnade bilar är både roligt och lärorikt, och de flesta behöver ju köpa en bil åtminstone en gång i livet – så kundunderlag finns alltid.

Ju mer information du samlar på dig innan, desto mer kommer du kunna fokusera på att vara säljare och driva företag när du väl sätter igång. Låt oss gå igenom allt du behöver veta för att komma igång.

Hur blir man en bilhandlare?

Hur gör man för att bli bilhandlare?

Som bilhandlare finns det några olika inriktningar att välja mellan. Vissa köper och säljer bara bilar, medan andra även har verkstad. Även om du inte har en verkstad som riktar sig till kunder, kommer du på något vis behöva en verkstad för att serva de bilar du köper in. Välj om du håller verkstaden själv eller startar ett samarbete med en befintlig verkstad på orten.

Fundera över företagsform

För att bli bilhandlare behöver du först bli företagare. Eftersom det ofta handlar om stora pengar och många affärer i bilbranschen, brukar man rekommendera aktiebolag som bolagsform. När du har ett aktiebolag riskerar du inte att gå i personlig konkurs om du skulle få problem med ekonomin, vilket du gör om du startar enskild firma. Dessutom är det lättare att anställa när du driver ett aktiebolag.

Nyttigt med förkunskaper om bilar

Det kommer att gynna din verksamhet om du eller någon samarbetspartner har utbildning och erfarenhet inom fordonsteknik. Du kommer behöva felsöka och reparera de bilar du köper in och då är det bra att ha koll på hydraulik, elsystem, bromssystem och så vidare. Du behöver även kunna svara trovärdigt när det är dags att sälja bilarna, och sitta på korrekt information när dina kunder ställer frågor.

Du behöver lokaler anpassade för bilhandlare

För att komma igång behöver du rätt lokaler. Här finns många saker att tänka på. Lokalerna behöver vara stora och rymma både verkstad, bilhall, personalutrymmen och kontor.

Se till att du också får plats med personalutrymmen i dina nya lokaler.

Rätt inventarier

Du kommer vara i behov av diagnostikmaskiner, reparationsutrustning och verktyg. Dessutom behöver du kunna hantera brandfarligt material och brandfarliga vätskor. Det enklaste sättet att komma igång är om du kan ta över lokaler med inventarier från en befintlig bilhandlare.

Viktigt med kompetent personal

När du har lokaler och inventarier på plats behöver du se över ditt behov av personal. Hur många säljare behöver du? Behöver du en bilmekaniker? Hur mycket kan du göra själv och hur mycket behöver du hjälp med? Se över dina behov och lägg därefter ut annonser i lokaltidningen eller sociala medier för att hitta rätt personer.

Dags att köpa in bilar

Ingen bilhandlare utan bil eller hur? Du måste ju ha ett utbud av bilar för att komma igång. Det finns olika sätt att gå till väga för att köpa in bilar, vi listar några av dem nedan.

Olika sätt att köpa in begagnade bilar

Bilauktioner

Här finns flera olika alternativ. Du kan titta på exempelvis: KVD, Trading Solutions, BCA, Klaravik och Volvofinans.

Köpa privat

Håll utkik på Blocket, Facebook Markeplace eller andra annonssidor som till exempel lokaltidningens. Här brukar det gå att göra bra köp.

Inbyten

Håll koll på om andra bilhandlare säljer vidare bilar som de själva inte vill ha i lager. Det kan vara den perfekta bilen för din bilhall.

Fråga runt bland vänner och bekanta

Berätta för dina vänner och bekanta att du tänker starta bilhandel. Kanske har någon en bil de vill sälja, eller känner någon annan som går i säljtankar. Men kom ihåg att ha alla papper på plats även om du köper bil av en familjemedlem.

Gör i ordning avtal även om du köper bil av en närstående.

Marknadsför dig i sociala medier

När du börjar komma igång med din verksamhet är det dags för marknadsföring. Ett sätt att få gratis eller billig marknadsföring är att använda sociala medier. Skapa konton för din verksamhet och uppmana dina vänner och bekanta att dela dina inlägg. När du kommit igång och har en stadig budget för marknadsföring kan du kontakta till exempel lokaltidningen för annonsering.

Du kan också lägga ut annonser för varje bil på Blocket.

Så kan du finansiera dina inköp

När du har startat ditt bilhandlarföretag, och fått alla nödvändigheter som lokal och inventarier på plats, är det dags att börja fundera på hur du ska finansiera dina inköp. Att köpa in en bil har du kanske kapital för, men om du ska köpa in flera bilar behöver du finansiering för att täcka vad det kostar.

När du väl hittar säljaren som säljer rätt bil till rätt pris vill du inte gärna stå utan möjlighet att köpa. Då finns risken att någon annan hinner före och tar dealen framför näsan på dig. Detta vill du såklart undvika, så låt oss berätta hur du gör det på bästa sätt.

Lagerfinansiering med Handlarfinans

Ofta får du som bilhandlare inte lån från banken eller andra långivare för att köpa in bilar. De ser inte värdet i fordonen på samma sätt som du gör. Detta gör att det är många bilhandlare som måste avstå lönsamma affärer eftersom de har likviditetsbrist.

På Handlarfinans ser vi värdet i dina fordon, på samma sätt som du gör, och tack vare våra skräddarsydda tjänster för finansiering kan du växla upp och göra fler bra affärer. Genom vår lagerfinansiering, eller lån för bilhandlare som vi kallar det, kan ditt företag växa på bästa sätt och erbjuda fler bilar till dina kunder.

Vad krävs för att starta bilfirma?

För att bli bilhandlare och kunna använda Handlarfinans lagerfinansiering, finns några grundkrav att uppfylla. Om du vill starta egen bilfirma, med vår finansieringslösning, behöver du:

  • ha en lokal där du ställer ut fordonen.
  • kunna anmäla ägarbyten direkt (direktanmälan via Transportstyrelsen).
  • ha en flytande försäkring (fordonslagerförsäkring).

Hur stora belopp får jag göra inköp för?

Vi vill inte att din budget ska sätta stopp för dina affärer. Därför försöker vi alltid erbjuda en högre kreditgräns än vad du behöver. 3 mkr är vår vanligaste kreditgräns när du som fordonshandlare inleder ett samarbete med oss, som med tiden kan höjas upp till 100 mkr, och finansiering på upp till 90 % av inköpspriset.

Genom våra tjänster kan du således öka din inköpsförmåga – utan att bli begränsad av lånemarknaden eller blanda in den traditionella banken.

För vilka inköp kan jag använda Handlarfinans?

Det spelar ingen roll om du köper bilen från ett företag, via import eller från en privatperson – du kan ändå finansiera ditt bilköp med vår lagerfinansiering.

Ta kontakt med oss på Handlarfinans i fall du vill ha hjälp med finansiering.

Se till att du har en trygg betalmetod

Eftersom du troligtvis kommer att köpa bilar från flera olika inköpskanaler behöver du se till att du har en säker metod för betalning. Även här kan Handlarfinans hjälpa dig. Se oss som en trygg partner som hjälper dig att säkerställa betalning och signering av köpekontrakt.

Säker betalning med BankID

Vi använder oss av BankID som gör affären både smidig och enkel. Du slipper hantera betalningar med säljare du inte varit i kontakt med tidigare. Vi hjälper dig att finansiera dina köp och ser till att alla betalningar sköts rätt och riktigt. Som ny i branschen kan det vara skönt att överlåta vissa delar till någon annan, så att du kan fokusera på det du brinner för: att vara en riktigt bra bilhandlare.